Новини

Видин: „Оттук започва България – посети и остани!“

Това е посланието, което изпрати Видинска област, за да бъде гравирано на мраморната плоча в основите на Пилон „Рожен“, който се изгражда в рамките на Националната кампания „България заслужава!“.

Посланието бе избрано от комисия, назначена със заповед на областния управител на Видин, в която участваха представители на Областна администрация, Регионалният исторически музей и Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“. Членовете на комисията разгледаха всички 43 предложения. След проведена дискусия, комисията реши да редактира и съчетае две от предложенията и единодушно прие варианта „Оттук започва България – посети и остани!“. Предложението бе изпратено на Областната администрация в Смолян за реализиране на целите на кампанията, която предвижда изграждане на 111-метров пилон за българското знаме на Роженските поляни в Родопите. Теглото на конструкцията ще е около 55 тона и тя ще е проектирана за устойчивост на вятър със скорост до 180 километра в час.

В основата на Пилон „Рожен“, се предвижда монтиране на мраморна плоча, изобразяваща картата на България, където ще бъдат гравирани 28 послания от всичките административни области в страната, които да останат за бъдещите поколения. Очакванията са пилонът да бъде изграден след месец април тази година. Проектът е на фондация „Наследство в бъдещето“ и се реализира чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Пилон „Рожен“ ще бъде най-високият в Европейския съюз и ще бъде поставен на внушителните 1430 метра надморска височина.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.