Новини

Видин чества 3 март – Националният празник на България!

Честват се 145-години от Освобождението на България!

По традиция, честванията във Видинския край по случай националния ни празник, 3-ти март, започнаха с отдаване на почит пред паметника на загиналите войни в село Иново. Пред подвига им се преклонха представители на различни институции и организации. Сред тях бе и румънска делегация.

Във Видин тържеството започна с празнично шествие от музей „Конака“ до централния площад „Бдинци”, където стотици видинчани дойдоха да почетат паметта на героите, загинали за нашата свобода. Националният флаг бе издигнат под звуците на химна на Република България, изпълнен от Градския духов оркестър. Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Трети Бдински пехотен полк. След тържествената церемония стотици жители и гости на града ни се събраха пред Стамбол капия, за да наблюдават историческата възстановка на Освобождението на Видин. Тя се реализира със съдействието на Сдружение „Национален съюз Единение“, с клубове във Видин, София, Лесичово, Велико Търново и Самоков.

Шествие, предвождано от Градския духов оркестър потегли от централния площад „Бдинци към паметника на опълченците до драматичния театър във Видин, където също бе отдадена почит и бе засвидетелствана признателност към героите, извоювали нашата свобода.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.