Новини

По-високи социални помощи от юни

От юни сумите ще се определят в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъдат обвързани с гарантирания минимален доход, както е в момента.

Новите разпоредби ще гарантират, че по-голям брой нуждаещи се лица ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата.

С измененията се акцентира върху включването на подпомаганите лица на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните мерки, а ограниченията се смекчават. Новите разпоредби предвиждат срокът за задължителна, непрекъсната регистрация в дирекция „Бюро по труда”, преди подаване на заявление-декларация за социални помощи да се намали от шест на три месеца. Това ще даде възможност за по-бърз достъп до социално подпомагане и намаляване на риска от изпадане от системата. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават социални помощи, да се намали от сегашните 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечно. По този начин се дава възможност за включването им в различни мерки за получаване и повишаване на техните квалификация и опит, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда.

С проекта на промените се предвидени нови възможности за подкрепа на рискови групи, които до момента не са получавали подпомагане. Също така се дава право, когато безработен или безработен член на семейството, получаващ месечни социални помощи, започне работа, помощта да продължи да се изплаща за срок от три месеца в рамките на една година, считано от момента на сключването на трудовия договор. Отпада ограничението за отпускане на месечни помощи на учащите във висшите училища, както и на ученици от частните училища. Предвижда се да не се изисква регистрация в дирекция Бюро по труда за отпускане на месечни помощи на студенти във висши училища, по специалности, за които е предвидена само редовна форма на обучение.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.