Новини

Последни два дни за плащане на данъка върху доходите с отстъпка

Остават само два дни за плащане на данъка върху доходите с отстъпка – напомнят от местния офис на приходната агенция във Видин. Данните показват, че към момента 70 процента от приетите данъчни декларации са подадени онлайн.

Остават два дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от пет процента, но не повече от 500 лева при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, хората трябва да подадат декларацията си по електронен път и да платят до 31 март данъка за довнасяне, намален с отстъпката, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Най-лесно и бързо плащането, за което не се дължат такси, се извършва чрез така наречения виртуален ПОС в Портала за електронни услуги на агенцията. Услугата е  достъпна с персонален идентификационен код или квалифициран електронен подпис.

Данните на видинския офис на приходната агенция показват, че към момента 70 на сто от приетите данъчни декларации за доходи са подадени онлайн – с персонален код или електронен подпис. В същото време се отчита и нарастване на интереса към плащането по електронен път. От началото на годината чрез ПОС терминали в сметките на НАП – Видин са платени почти два милиона лева данъци и осигурителни вноски. От приходната агенция съветват потребителите, разполагащи с персонален код или електронен подпис, да се възползват от предлаганите възможности в Портала за електронни услуги на агенцията, като подадат годишните си декларации и платят задълженията си онлайн. Освен през електронния портал, данъкоплатците могат да платят с карта без да дължат такси и през физическите ПОС терминали в офиса на приходното ведомство.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.