Новини

Предсрочни парламентарни избори в 5 МИР – Видин

Изборният ден в област Видин протече нормално. Около 83 хиляди избиратели можеха да упражнят правото си на глас в 254 избирателни секции. В предсрочния парламентарен вот участваха 113 кандидата за народни представители, обединени в 21 партии и коалиции.

Изборният ден започна в 7 часа сутринта и приключи в 20 часа. В Пети Видински многомандатен избирателен район изборните секции са общо 254, като най-много от тях са в община Видин – 121. Машинно гласуване е осигурено в 125 секции, в чийто списъци фигурират над 300 избиратели. Подвижните урни в община Видин са 13. Секциите за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването са 29. Броят на имащите право на глас в региона е 82 940. Разликата от предишните парламентарни избори, който се проведоха преди половин година, е, че гражданите можеха да следят на живо в онлайн платформа броенето на хартиените бюлетини и разписките от машините заради въведеното видеонаблюдение след края на изборния ден.

Около 300 служители на Областната дирекция на МВР и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ осигуряваха охраната на обществения ред, пожарната безопасност и спокойно протичане на изборния ден в областта. Звената на Сектор „Български документи за самоличност“ във Видин, Белоградчик и Кула работиха до 19 часа, за да издават удостоверения за гласуване на хората, които са с изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти или с изтекъл срок. В средата на изборния ден активността в нашия регион бе около 13%. Най-висока бе в община Бойница – над 25%, а най-ниска – в община Видин – около 10%. Окончателните резултати ще бъдат обявени от Централната избирателна комисия в средата на следващата седмица.   

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.