Новини

Петър Филипов: „Никога не съм крил, че съм ром“

Петър Филипов е израснал в ромския квартал на Видин. Днес живее в Германия. Петър има ТВ предаване в Касел.

„Петър е много интелигентен и честен човек. Той е отворен към света“ – така Франк Вайерсхойзер от телевизионния канал на град Касел описва накратко своя нов колега. От февруари тази година 48-годишният Петър Филипов и неговият малък екип – Русин Цветанов, Петър Стефанов и Емил Филипов – имат собствено предаване в местната медия, което се излъчва веднъж месечно. Всички те са роми. Родени и израснали в квартал „Нов път“ в град Видин. В предаването си за „Offener Kanal Kassel“, чието име е „Incomer stories – Made in Germany“, те представят историите на българи, живеещи в Германия. „Идеята на това предаване е да се помогнеза премахването на предразсъдъците спрямо българите в Германия с помощта на добри примери. Същевременно цел на това предаване е и да възпитава и образова ромската общност. То е за всички българи, които живеят в чужбина, част от които са представители на ромския етнос. Защото и българските роми, които живеят в чужбина, също са българи“, подчертава Петър с усмивка.

Той напуска България през 2010 година. Живее шест месеца в Лондон и известно време във Финландия. През 2015 се мести в Германия. „Положението в България след 2007 започна да става нетърпимо. Понякога се чудя как издържа народът“, споделя Петър, който години наред е имал частен бизнес във Видин. „Първо с родителите ми имахме шивашки цех – шиехме работни ръкавици и спално бельо. После имахме фурна за хляб. А между 1998 и 2008 се занимавах с медии“, разказва 48-годишният Петър. „В един момент нещата станаха непосилни. И дори и с частен бизнес човек трудно можеше да се справи. И така и аз реших да напусна България и да тръгна да търся мястото си по широкия свят.“

През последното десетилетие от живота си в България Петър, който е завършил икономика в УНСС и курс по печатни медии в Американския университет в Благоевград, се занимава с телевизия и радио. През 1998 той открива кабелна мрежа в ромския квартал на град Видин „Нов път“. Става дума за телевизия „Рома“, която е имала ежедневна програма от 10-12 часа на ден – със сутрешен блок, новини и различни предавания. „За съжаление хората от квартала не успяха да оценят усилията ни още в началото. Едва през 2003, когато направихме документалния филм „Самотата убива“, донесъл награди и признание на нашата телевизия, нашите съкварталци ни поздравиха и ни благодариха, че работим за тях“, спомня си Петър. Поглеждайки назад, днес той е щастлив, че телевизионната му програма е успяла и по някакъв начин да образова ромите от „Нов път“. „Това беше нашата цел“, казва икономистът, който в продължение на две години има и радиопрограма – „Етнорадио“ в Монтана.

„Именно образованието е ключът към по-доброто бъдеще – не само за ромите, а за всички“, казва Петър. „Навремето родителите ни ни възпитаваха в духа на доброто образование – да  учим, да получим прилична професия и добра работа.“ Той е учил до 8 клас в т.нар. ромско училище във Видин. А след това се записва в гимназия – в българско училище, както казва той самият. „Спомням си, че имах притеснения относно българския си език. Не говорех правилно български и това ме накара да дам повече от себе си, да инвестирам повече време в това. Но като че ли никога не съм усещал явна дискриминация заради произхода ми“, спомня си Петър. След това добавя: „Имало е моменти, в които съм се чувствал дискриминиран, но впоследствие осъзнах, че това се е дължало на моите разбирания.“

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.