Новини

За 27-ми август е планирано официалното откривате на Синагогата във Видин

За 27-ми август тази година е планирано официалното откриване на реставрираната синагога във Видин. Това стана ясно на пресконференция на общинското ръководство. Обектът ще представлява Културен център „Жул Паскин”, реализиран по проект за над 9 милиона и 700 хиляди лева.

Реставрацията на видинската синагога и превръщането й в туристически обект „Културен център „Жул Паскин” се извършва по проект на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-та / 2020-та година. Как се финансира проектът, поясни заместник кметът на община Видин по финансово-стопанска дейност, бюджет и икономическо развитие Цветомира Илиева. Председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков поясни докъде са стигнали строителните дейности както в самата синагога, така и в посетителския център за туристи до нея и прилежащото пространство.  

Реставрираната синагога ще изпълнява функциите на музей, изложбено пространство и многофункционална зала за концерти и други събития. Проектът връща някогашното достолепие и красота на сградата в Крайдунавския парк, превръщайки я в културен център „Жул Паскин“. 

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.