Новини

По проект на Сдружение “Организация Дром“ във Видин е направен магазин „Хелзинки“ за социално слаби

Проектът е финансиран от Helsinki Deaconess Institute и Емаус Хелзинки и се управлява от Сдружение “Организация Дром“, гр. Видин. Организацията следва модела на Емаус, за да създаде магазин за втора ръка в града. През февруари 2019 г. партньори от Хелзинки са на посещение във Видин, за да подкрепят подготвителната работа по магазина. „Организация Дром“ е на площ около 130 м2 на отлично място, точно срещу голям хипермаркет. На 9 май 2019 г. официално е открит магазин „Хелзинки“ в присъствието на посланиците от Финландия и Швеция и представители на местната власт и медиите.

Екипът на организацията подготвя всички необходими документации и изисквания (такса за трудова медицина, касов апарат, щандове и закачалки и много други задължителни изисквания), при строго спазване на всички необходими изисквания. Закупени са учебници – тетрадки за 150 ромски деца в гимназията от бедни семейства живеещи в ромския кв. „Нов път“. Дарени са дрехи за 450 деца в поредни кампании през годината чрез контакти с Българския червен кръст, Социалния център за деца в Белоградчик, Дневния център във Видин и Lion’s club в гр. Видин. Те са обслужвали деца също от с. Арчар и гр. Дунавци – съседни градове до Видин. Обслужени са и 100 възрастни хора, като за тях са осигурени дрехи за Къщата за възрастни хора с увреждания в Далейна и Кутово – села близо до град Видин. Общо помощ са получили над 730 души от социално-слаби среди.

Договор № BG05M9OP001-2.056-0025-C01 по Проект № BG05M9OP001-2.056-0025 „Интегриран подход за социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Видин”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от община Видин и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.