ИнформацияНовини

Предизвикателствата пред жените в България

Във Видин се проведе кръгла маса на тема „Преодоляването на женската бедност и дискриминацията на пазара на труда в контекста на обществeния  и политически дебат”.

Представители на държавната и местната власт, неправителствени организации, общественици, синдикати и бизнес, дискутираха във Видин проблемите и предизвикателствата, пред които са изправени жените в България. Събитието е част от проект, дело на Института за социална интеграция и Фондация „Фридрих Еберт”.

„Вярвам, че подобни дискусии ще дадат по-широка публичност по темата и ще подпомогнат нашите общи действия за преодоляване на неравенството в обществото” – отбеляза областният управител на Видин Огнян Асенов, под чиято егида се провежда форумът. Повече от 30 години Фондация Фридрих Еберт работи в България. Винаги се стремим да подкрепяме проекти, инициативи и организации, които имат за цел постигане на социален диалог с прогресивни решения – подчерта Калина Дренска – проектен координатор във фондацията.

По време на срещата бяха поставени въпросите за икономическото равенство и равнопоставеното участие на жените на пазара на трудаи бе представено изданието „Бедност и безработица при жените в България”. Стана ясно, че в страната ни жените все още получават по-ниски заплати в сравнение с мъжете за един и същи труд. Разликата според последните изследвания в зависимост от сектора е между 12 и 15 процента – посочи Александра Берданкова. Тя представи резултатите от проведено проучване с участието на 300 респонденти. Едва три процента от тях смятат, че разликата между заплащането на двата пола е мит. Тази директива трябва да влезе в българското законодателство в следващите три години и да започне да се прилага за предприятията, които имат най-малко 250 работника – допълни Берданкова.

Целия репортаж може да изгледате на нашата youtube страница.