ИнформацияНовини

Венцислав Боянов: Значително се разширява достъпът до социални помощи

Разширява се достъпът на хората у нас до социални помощи. Това става възможно с приетите промени в правилника за прилагане на закона за социално подпомагане, които влязоха в сила от 1 юни. Повече подробности около новите правила даде Венцислав Боянов – директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” в предаването ни „Пресечна точка”.

От 1 юни размерът на социалните помощи вече се определя в зависимост от линията на бедност в страната за съответната година. За 2023-та тя е 504 лева. По този начин се повишава границата на достъп на повече лица и семейства до социални помощи. Както до сега, право на месечна помощ имат лица или семейства, чийто доход за предходния месец е по-нисък от определен диференциран доход. За децата, които не са имунизирани и са допуснали неизвинени отсъствия, продължава да има санкциониране. Ако в срок от един месец от завършването на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, лицата се регистрират в Дирекция Бюро по труда могат да кандидатстват за социални помощи, за да се прецени правото им на социално подпомагане. С промените се намалява и времето, в което безработните на помощи са длъжни да полагат общественополезен труд. Досега той бе 14 дни по 4 часа дневно, а от 1 юни стана 40 часа месечно.

Дава се и право, когато безработно лице или безработен член на семейството, получаващо месечна социална помощ, започне работа, помощта да продължи да се изплаща за срок от три последователни месеца в рамките на една календарна година. Също така при повторен отказ за полагане на общественополезен труд, независимо кога е направен отказът през последните три години, месечната помощ на лицата се прекратява за срок от шест месеца. Заявления-декларации за отпускане на месечни помощи могат да се подават във всички дирекции социално подпомагане, независимо от постоянен или настоящ адрес, включително и по електронен път. Важно е да се отбележи, че новите размери на помощите, които са в сила от 1 юни тази година, ще бъдат получени през месец юли по заявените от лицата начини в заявленията – декларации.