Новини

В. Асенова: Резултатите на видинските ученици на ДЗИ са съизмерими със средните за страната

„Постигнатите резултатите от държавните зрелостни изпити на дванадесетокласниците от Видинска област са съпоставими с тези на национално ниво. Това е резултат от съвместната работа на ученици, учители и родители” – заяви в интервю за Телевизия Видин началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

Близо 500 дванадесетокласници  от Видинска област се явиха на държавните зрелостни изпити през месец май. Данните на Министерството на образованието и науката показват, че средният резултат на този випуск на задължителната матура по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Английски език, география и икономика, биология и здравно образование се оказват сред най-предпочитаните предмети от зрелостниците във Видинска област на проведения втори задължителен държавен зрелостен изпит. „Резултатите на учениците от Видинска област са абсолютно съизмерими, дори при някои предмети и по-високи от тези на национално ниво” – обобщи началникът на Регионалното управление на образованието Веселка Асенова.

За втора поредна година минималният праг за успешност на матурите бе 30 точки, а отличен 6 получиха всички с 95 и повече точки. Тези, които получиха слаби оценка пък имат възможност да се явят на втората сесия, която ще се проведе в края на август началото на септември.