ЗдравеИнформацияНовини

Десетки доброволци се включиха в кампанията на Община Видин за засаждане на дръвчета

Днес се засадиха 27 дръвчета от различни видове във видинския парк „Владикина бахча“. Средствата за тях са от предадените стари отоплителни уреди, подменени в домакинства, по мащабния проект за подобряване на атмосферния въздух във Видин. Предварително записалите се доброволци наброяваха над 80 души, като участие взеха и най-малките.

Проектът за подмяна на старите отоплителни уреди на домакинствата от дърва и въглища с екологични такива, има двоен ефект. От една страна се избягват вредните емисии в атмосферата и се подобрява чистотата въздуха, а от друга със средствата от предадените стари уреди се извършва залесяване и озеленяване, което допълнително допринася за опазването на околната среда.

Доброволците в кампанията бяха разделени на групи, които засаждаха в различни райони от парка под ръководството на общински експерти. Всички необходими инструменти и материали бяха осигурени от община Видин. Всички помогнали за залесяването получиха зелени сертификати.

Предвижда се озеленяването на Видин да продължи от паметника „Христо Ботев“ до кръговото на бул. „Панония“, където ще бъдат засадени рози, кълбовиден шестил и жив плет, в Крайдунавския – парк липи и рози, както и кълбовиден шестил около Епиграфския музей. Основната цел на кампанията, организирана от общината е видинските деца да се възпитават на любов, грижа и отговорност към природата.

Втори етап на залесяване от кампанията ще има и през есента.