Новини

Победителите в конкурса „Твоите най-важни права и отговорности като дете“ 

Окръжният и Административният съд във Видин и Районните съдилища в Кула и Белоградчик наградиха участниците в областния конкурс за приказка и рисунка на тема: „Твоите най-важни права и отговорности като дете“. В него се изявиха 50 млади творци.

В конкурса взеха участие 50 ученици от 2-ри до 9-ти клас на училищата от Видинска област. Всички те получиха енциклопедии, писалки, безжични мишки, пъзели и образователни материали за правата на децата. Съдилищата определиха 11 първи, 8 втори и 31 трети места, като между тях са и 3 първи награди за приказки на Владислав Миронов от 3-ти клас на Основно училище „Любен Каравелов“ във Видин, Мария Тодорова от 9-ти клас на Средно училище „Васил Левски“ в град Кула и Преслав Панов от 3-ти клас също от видинското училище „Любен Каравелов“. Те получиха своите награди от Антония Генадиева, председател на Административен съд-Видин, Илия Илиев, председател на Окръжен съд-Видин и Дияна Дамянова, съдия в Районен съд-Кула.

Всички участници имаха възможност да видят своите творения, изложени във фоайето към Съдебна зала 2 в сградата на Административен съд Видин. Целта на инициативата бе да провокира малки и големи ученици да опознаят образователния филм „Твоите най-важни права и отговорности  като дете“ и да го интерпретират през призмата на своето съзнание, създавайки авторска детска приказка или рисунка по темата. Всички те, ще спомогнат за създаване на илюстриран сборник с истории, които ще бъдат в помощ на най-малките. Конкурсът е своеобразен финал на Образователната програма на Висшия съдебен съвет: „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.