ЗдравеИнформацияНовини

Започва мащабната и цялостна енергийна трансформация на СУ „Св. св. Кирил и Методий“

Започна реализацията на проект „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Свети свети Кирил и Методий“ в град Видин“. Това е първото училище в област Видин, което ще бъде изцяло санирано, ще бъде изградена фотоволтаична инсталация и ще има термопомпено отопление.

Официално бе подписан договорът между Община Видин и фирмата, която ще извършва строително-монтажните дейности по проект „Изпълнение на енергоспестяващи мерки за достигане на сграда с близко до нулевото потребление в „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Видин“. С помощта на проекта сградата на училището ще се превърне от конвенционална във високоефективна. Въвеждането на енергоспестяващи мерки ще намали топлинните загуби по външните ограждащи конструкции. Ще бъдат изградени фотоволтаична инсталация за покриване на собствените нужди и термопомпено отопление. Това ще позволи над 90 % от използваната енергия да дойде от възобновяеми източници. По този начин сградата ще достигне енергиен клас А+, с близко до нулевото потребление на енергия, която е най-модерната и иновативна технология.

Ритуалът по символичната „първа копка“ започна с интересно представяне в двора на учебното заведение. Педагогическият колектив, ученици в народни носии и ръководството на община Видин се подредиха във формата на сърце и под звуците на прословутите 100 каба гайди се хванаха за ръце. Събитието бе открито официално от директора на училището Бисерка Каменова.