ИнформацияНовини

Предстои международният събор на прохода „Кадъ Боаз”

Предстои провеждането на най-големия международен събор на Балканите на прохода „Кадъ Боаз“ при селата Салаш, Република България и Ново Корито, Република Сърбия. Той ще се проведе от 21 до 23 юли.

По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Годината на основаването му е 1925-та и се свърза със Свети Великомъченик Прокопий. До началото на шейсетте години провеждането му е ежегодно, след прекъсване през 2002-ра година той отново е възстановен. Организатори на най-големия международен събор на Балканите от българска страна са –  община Белоградчик, а от сръбска – община Княжевац. На официална среща между представителите на смесената  българо–сръбска комисия бе подписан Протокол за провеждането на събора. На последваща среща пък са уточнени всички организационни въпроси около проявата.

На 21 юли, петък от 13 до 23 часа границата ще бъде отворена. На големите и просторни поляни до граничната бразда отново ще бъдат разположени много търговци, които ще предлагат разнообразна стока. Освен изпълнения на състави от двете държави, в програмата на събора е включена и изложба на традиционна кухня.