ИнформацияНовини

Международният събор „Кадъ Боаз” отново събра стотици посетители

Двадесет и първото издание на Международния събор „Кадъ Боаз” събра стотици посетители от България и Сърбия. В продължение на три дни край белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито се проведе най-големият международен събор на Балканите.

Кметът на Белоградчик Борис Николов и заместник-председателя на общинския съвет в Княжевац Игор Стеванович заедно прерязаха лентите с националните трикольори на България и Сърбия. След официалната церемония по прерязване на лентата, двата потока от хора преминаха граничната бразда, за да навлязат в съседната територия за търговия, среща с приятели и роднини и да се повеселят на открито с културната програма и в импровизираните заведения на поляните в българско и сръбско.

Тържествената церемония по откриването на 21-то издание на международния събор се състоя на откритата сцена. Присъстваха гости от българска и сръбска страна, дипломати, ръководители на местната и духовна власт, представители на институции. По традиция събитието започна с химните на двете държави, последвани от празничен водосвет. Той бе отслужен от Видинския митрополит Даниил и Архимандрит Антим – протосингел на Видинска митрополия.