Новини

Бе свикан щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия

Работна среща с членове на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния щаб се проведе в Областната администрация във Видин.

Целта бе да се обсъди ситуацията в региона след разразилата се буря в нощта събота срещу неделя и да се координират действията на институциите при аварийно-възстановителните работи. В срещата взеха участие представители на Областната дирекция на МВР, Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Областното пътно управление, ВиК дружеството и Електроенергийния системен оператор.

В работния формат, който се ръководеше от областния управител Иво Атанасов, се включи и заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. По отношение на обстановката след бурята е изяснено следното: Съоръженията и обектите, който се експлоатират от електроразпределителното дружеството работят нормално. Това са общо 7 подстанции – 3 във Видин, по една в Кула, Белоградчик, Гъмзово и Орешец. Констатирани са множество паднали дървета, скъсани електропроводи и 18 счупени електрически стълбове. Екипите работят по всички подадени сигнали, като приоритет се е дава на  авариите, засягащи помпените станции, с цел осигуряване на нормално водоподаване на населените места.

Служители на Областното пътно управление отстраняват паднали дървета и клони по републиканската пътна мрежа. Противопожарната служба е реагирала на 21 сигнала, от които 13 са били за оказване на техническа помощ. Повече от 80 са отстранените дървета след бурята на територията на засегнатите общини. Към момента на провеждане на заседанието без вода са били селата Ботево, Симеоново, Бориловец и Периловец, а без ток – единични абонати в град Кула и селата Цар Петрово, Бойница, Раброво, Раковица, Подгоре и Макреш. Полицията е реагирала на 9 сигнала, най-вече за регулиране на пътното движение, като информация за извършени престъпления няма. В края на работната среща областният управител Иво Атанасов е обобщил, че компетентните институции навременно реагират на сигналите и приоритетно отстраняват повредите, като е изразил надежда в най-кратък срок ситуацията да се нормализира.