ИнформацияНовини

Регионалната здравна инспекция във организира кампания за хепатити В и С

Световният ден за борба с хепатита се провежда всяка година на 28-и юли, като на този ден светът на обединява около темата за борбата с широкоразпространената инфекция с цел повишаване на осведомеността за вирусните хепатити сред обществеността. В изпълнение на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на вирусни хепатити, Регионалната здравна инспекция във Видин организира скринингова кампания за хепатити В и С.

„Изследванията са безплатни и анонимни, като от тях може да се възползва всеки желаещ“ – подчерта доктор Марияна Чавдарова. При установяване на положителен резултат, кръвна проба на лицето ще бъде изпратена в Националната референтна лаборатория „Хепатитни вируси” за потвърждаване.

По своята същност хепатитът е възпаление на черния дроб, което най-често се причинява от вирус. С течение на времето хроничният хепатит може да доведе до сериозни чернодробни проблеми. В тази връзка експертите от Регионалната здравна инспекция призовават да се изследваме и узнаем навреме своя статус за носителство на хепатити В и С.