ИнформацияНовини

Изяснява се собствеността на паметници на културата във Видинска област

Областният управител Иво Атанасов проведе работна среща във връзка с изясняване собствеността на паметници на културата в нашата област. Присъстващите са обсъдили конкретни мерки и действия, които институциите да предприемат, за да се промени обликът на историческото наследство на видинчани.

Оказва се,че голяма част от историческото ни наследство има повече от един стопанин. Областният управител дава пример с „Телеграф капия”, където собствеността е държавна, общинска и частна. По време на срещата кметът на Община Видин Цветан Ценков е поел ангажимент да внесе предложение за приемане на решение от общинските съветници част от историческите обекти в града да бъдат предоставени за управление на общината. Част от тях са музей „Кръстата казарма”, крепостните стени на „Калето” – от „Баба Вида” до „Флорентин капия”  и други.

Венецианският склад във Видин разполага с неактуализиран акт за държавна собственост, според който той е със статут публична държавна собственост. Поземленият имот е общинска собственост, а част от обекта – на частно лице. За културната ценност ще се предприемат стъпки по актуализиране на акта, съгласно Кадастралната карта на града.

Предприехме конкретни стъпки за посочените обекти, което до момента не е правено. Всеки трябва да си свърши неговата работа и нещата ще се случат, казва в заключение Иво Атанасов.