Новини

Извънреден брифинг на Росица Кирова във връзка с възникналата ситуация в крепостта „Баба Вида“

Дълбоко ме обижда и оскърбява отношението на общинските институции по отношение на възникналата ситуация в крепостта „Баба Вида”. С тези думи народният представител и заместник-председател на Народното събрание Росица Кирова откри пресконференцията, която бе дадена по повод рушащата се стена на замъка. Кирова припомни и направените стъпки, които са довели до това собствеността на крепостта да бъде прехвърлена за стопанисване от Община Видин.

След дълга кореспонденция между Община, Областна управа и Министерство на културата, на 20 януари 2017 година с решение на Министерски съвет правото на управление на имота е дадено на Община Видин. В началото на февруари същата година е подписан и договор между Общината и Областната администрация въз основа на взетото от Министерски съвет решение.

Проектите за консервация или реставрация се изготвят от този, който е получил правото на стопанисване”, казва още Росица Кирова и уточнява, че съгласуването с Министерството на културата е само поради факта, че се касае за културна ценност. Според Росица Кирова кметът на Общината Цветан Ценков е лош стопанин на крепостта „Баба Вида”, а всички възможности за европейско финансиране са пропуснати.