Новини

Видин отбеляза тържествено Деня на Съединението

138-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия бе тържествено отбелязана във Видин. Церемонията се състоя на мемориала, известен като Паметника на скърбящия воин. Той е единствен по рода си в нашата страна и символизира скръбта на войника–победител за безсмислените жертви в братоубийствената Сръбско-българска война.  

В тържеството по случай Съединението на България участваха представители на официалните институции, политическите партии и неправителствените организации във Видинска област, учебните заведения в региона, много граждани. Церемонията започна с издигането на националния флаг под звуците на химна на Република България.

Честването продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на скърбящия войн. Своята почит към празника засвидетелстваха кметът на общината Цветан Ценов, заместник председателят на Народното събрание Росица Кирова, областният управител Иво Атанасов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, народният представител Любен Иванов. Венци и цветя бяха поднесени и от представители на Видинската света митрополия, политически партии и неправителствени организации от Видински регион, Областната дирекция на МВР и Районната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Военното окръжие, Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва във Видин, Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев”, Държавен архив Видин, Регионалното управление на образованието, представители на училищата и детските градини в региона, както и признателни граждани.