Новини

„Подкрепа за дуалната система на обучение”

Видин бе домакин на информационно събитие за популяризиране на дуалната система на обучение. То бе част от проект, който Министерството на образованието и науката изпълнява.

Проектът „Подкрепа за дуалната система на обучение” цели да разшири обхвата на този метод с оглед повишаване качеството на професионалното образование в България и засилване на връзката му с нуждите на пазара на труда. Дуалната система представлява обучение в гимназиален етап, което е пряко подкрепяно от местния бизнес. Според Мариета Георгиева точно младите хора са тези, които могат да бъдат иновативни, да създават продукти в местните фирми и предприятия, които да носят положителни резултати.

Проектът на МОН е на обща стойност 24 милиона 425 хиляди лева, от които над 20 милиона са европейско финансиране, а останалите – национално. Официалните гости на събитието се обединиха около важността на дуалното обучение както на местно, така и на национално ниво. Тясната целева група по проекта са учениците в професионални паралелки, които се обучават по специалности с негостиг на кадри. Проектът приключва в края на октомври 2023 година.