Новини

Председателят на ОбС Видин Генади Велков – за казусът с крепостта Баба Вида

В хода на полемиката около състоянието на крепостта „Баба Вид“ във Видин, коментар по казуса направи и председателят на общинския съвет Генади Велков. Причината за това бе срутването на част от южната стена и последвалите реакции на отговорните институции, политиците от региона и обществеността.  

Председателят на местния парламент във Видин Генади Велков определи разгорялата се полемика около крепостта Баба Вида до голяма степен като предизборна в контекста на предстоящия вот за местни органи на властта. Генади Велков направи ретроспекция на направеното в крепостта Баба Вида до момента и средствата, отпуснати за поддръжката й през годините. Той описа механизма на стопанисване на подобни обекти, които са паметници на културата от национално значение, както и отговорността на институциите за тях.

На следващото редовно заседание на Общинския съвет във Видин, което е насрочено за идния вторник, 12-ти септември, ще бъде внесено предложение за трансфер на 100 000 лева от общинския съвет към Регионалния исторически музей за изготвяне на проект за укрепване на крепостта.