Новини

Започна Седмицата на пожарната безопасност

По повод професионалния празник на служителите от структурите за „Пожарна безопасност и защита на населението” в МВР – 14 септември, Регионалната дирекция във Видин организира Седмица на пожарната безопасност, която ще се проведе от 11 до 16 септември. Всеки ден дирекцията организира различни мероприятия в областта, които са част от програмата на Видинската пожарна.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтанант Огнян Борисов започна Седмицата на пожарната безопасност във Видин. Денят на българския пожарникар – 14 септември – е обявен за празник с Решение на Министерски съвет от 13 септември 1995 година. Вече 28 години българските огнеборци честват своя професионален празник.

Комисар Стилиян Пешев акцентира върху работата на огнеборците от началото на годината. Видинските пожарникари са реагирали, помогнали и оказали съдействие в няколко бедствени положения в областта, предизвикани от обилни валежи от дъжд. В посочените бедствия няма жертви, а щетите са били основно върху инфраструктурата и имуществото. От началото на годината до момента във Видинска област има регистриран само един горски пожар, при който са засегнати около десет декара земя. Освен с професионалната си работа на терен, дирекцията във Видин може да се похвали и с техническото си развитие.

В общинските центрове в областта вече се поставят нови гласови акустични сирени. Такава система ще бъде изградена и в град Видин през следващата година. Днес се проведе и тържественото награждаване на служители от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Видин.

Със заповед на министъра на вътрешните работи бяха наградени огнеборците, спасили бедстващи хора в Дунавци, чийто къщи река Войнишка заля през юни. За проявения висок професионализъм бяха отличени младши експерт Светослав Йончев, младши експерт Александър Борисов и младшки инспектор Росен Божидаров. С писмени похвали бяха отличени и огнеборците, които имат съществен принос при изпълнение на конкретни професионални задачи и във връзка с професионалния им празник – 14 септември.