Новини

Земеделски производители от Видинско се включиха в националния протест

Десетки земеделски производители от Видинска област се включиха в общонационалния земеделски протест. Недоволството на протестиращите е породено от решението на властта да спре забраната за внос на украинско зърно.

Седмицата започна с национален протест на земеделските производители. Началото бе дадено в 10 часа, като протестиращите блокираха ключови пътища в цялата страна – гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали. Земеделските производители останаха категорични в своите искания. Протестиращите настояват още да се въведе нова забрана – за нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, мед и пчелни продукти от Украйна.

От МВР бе създадена необходимата организация за гарантиране на сигурността и спокойствието на гражданите по време на провеждане на протестните действия. До напрежение между органите на реда и протестиращите не се стигна, но първите четирима водачи на трактори получиха предупредителни протоколи. Десетки недоволни земеделски производители блокираха основната пътна артерия – подход към Дунав мост 2, като затвориха движението за повече от час.

На място при протестиращите дойдоха и представители на новоучредената Лява коалиция във Видин, които изказаха своята подкрепа. От Левицата бяха категорични, че е недопустимо изказването на премиера Николай Денков, който нарече зърнопроизводителите терористи. Повече по темата може да видите в предаването „Актуално”.