Новини

Приеха окончателния вариант на Областната здравна карта на област Видин

С пълно единодушие бе приет окончателният вариант на Областната здравна карта на област Видин. Това стана по време на проведеното заседание на комисията, ангажирана с изготвянето на документа. Срещата  премина под председателството на областния управител на Видин Иво Атанасов.

На проведеното второ заседание на Комисията за изработване на областната здравна карта на област Видин присъстваха представители на Регионалната здравна инспекция, Районната здравноосигурителна каса, Районните колегии на българския лекарски и зъболекарски съюз, Регионалната колегия на българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, представителни организации за защита на пациентите, представители на областна администрация и общините в региона.

По време на срещата стана ясно, че в края на 2022 година постоянното население в областта е около 73 000 души, като то е концентрирано в най-голямата община Видин – над 46 000 души. Представителите на Регионалната здравна инспекция информираха, че за изминалата година един общопрактикуващ лекар е обслужвал около 1200 пациенти, а общият брой на болничните легла в двете многопрофилни болници в областта – във Видин и Белоградчик е 310, което изцяло покрива медицинските нужди на населението. Общопрактикуващите лекари са 56, а тези по дентална медицина – 86. В крайна сметка с пълно единодушие бе приет окончателният вариант на областната здравна карта. В края на заседанието областният управител Иво Атанасов благодари на членовете на комисията, ангажирани с изготвянето на здравната карта, за показания професионализъм, добрата координация и бърза реакция, с цел навременно финализиране на документа, предвид краткия срок за работа.