Новини

Европейска нощ на учените в Белоградчик

Европейска нощ на учените се проведе в Белоградчик. В рамките на събитието бе организирана интересна приключенска игра „Опознай града си! Спечели съкровището”, в която участниците научиха любопитни градски истории и събития от живота на стария град Белоградчик.

Представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съвместно с Историческия музей в Белоградчик реализираха събитие в рамките на Европейската нощ на учените – SEARCH 2023. Проявата бе на тема „Адаптация на човека към околната среда от праисторията до днес”. Заниманията бяха предназначени за деца на възраст от 8 до 18 години, като сред тях имаше и възпитаници на Начално училище „Васил Левски” и Средно училище „Христо Ботев”. В събитието се включиха и представители на клубовете по археология и етнология към Историческия музей в скалния град. В рамките на инициативата бяха обсъдени разнообразни теми, посветени на човешката адаптация към околната среда в различни исторически периоди.

В приключенската игра „Опознай града си! Спечели съкровището!” Гергана Йолова разведе участниците по следите на различни градски истории. Децата следваха умело поставени улики, които ги преведоха през няколко значими точки от Белоградчик. Първо участниците откриха сградата, в която се е помещавала градската аптека, преминаха по преки павирани улички, за да стигнат до къщата на английския предприемач Йосиф Кенерлиджи, където се запознаха с приноса му Белоградчик и района да останат в границите на България. Следвайки приключенския маршрут децата разгледаха и джамията Хаджи Хюсеин, където им бе разказана легендата. А накрая трябваше да покажат какво са научили, за да успеят да достигнат до крайната си цел – съкровището в двора на галерията. Играта бе весела и забавна и всички бяха увлечени, като истински търсачи на съкровища, оставени от предците. В рамките на организираната инициатива  в Белоградчик се проведоха и различни занаятчийски  ателиета  – имаше занимания по плъстене на вълна, както и рисуване върху камъни.