Новини

РЗИ – Видин предоставя безплатни и анонимни психологически консултации

От 9 до 13 октомври в Регионалната здравна инспекция във Видин ще се проведе „Седмица на отворените врати”. Тя е по повод Световния ден за психично здраве.

10 октомври е обявен за Световен ден за психичното здраве. Той се отбелязва за първи път през 1992 година, стартирайки като годишна проява на Световната федерация за психично здраве. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените. Въпреки това те са тези, които в повечето случаи се обръщат за професионална помощ от мъжете. Като основна причина за появата на психични разстройства се посочва стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години.

По повод отбелязването на 10 октомври Световния ден за психично здраве, Регионалната здравна инспекция във Видин обявява „Седмица на отворените врати”. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството – каза в заключение Наталия Милкова.