Новини

Историята на един несбъднат пазар или как някои общински съветници провалиха проекта за новото тържище до Лидл

Прави впечатление, че в изминалия съботен ден редица кандидати за кметове и общински съветници посетиха пазара пред Лидл. Предполагаме, че в повечето предизборни обещания ще залегнат идеи за изграждането на нов такъв. В тази връзка Телевизия Видин предлага кратка хронология на събитията през изминалите четири години по темата.

ФАКТИТЕ:

  • Към момента теренът на който се провежда съботният пазар съгласно устройствения план на град Видин е отреден за улици.
  • За да се изгради законно тържище ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се направи нов Подробен Устройствен План (ПУП) на съответната територия.
  • През 2021 г. – 2022 г. общината води и спечели дела с Министерството на Земеделието с цел разрушаване на недовършения от времето на социализма басейн. Без тези действия нов пазар не би могъл да се изгради, защото щеше да остане само на територията на сега съществуващите улици.
  • Събарянето на опасната постройка се състоя пред 2022 г.
  • През 2022 г. арх. Галя Антова прави разработка на изменение на подробния устройствен план. В разработката се предвижда изграждане на нов пазар с административни помещения, помещения за складиране на стоки, навеси, тоалетна и комуникационна инфраструктура, включително и голям паркинг. Предвижда се и обособяването на терен за общо ползване.
  • През 2022 г. кметът Цветан Ценков прави три предложения към Общинския съвет за решение да се допусне промяната на действащия устройствен план. Изрично подчертаваме, че в направените предложения никъде не се споменава и не се касаят за продажба на имот или част от имот. Такава продажба е НЕВЪЗМОЖНА на този етап от процедурата. Първото предложение за решение е от 23.01.2023 г. и е отхвърлено, следващите две от 27.02.2023 г. и 19.06.2023 г. не са разгледани на самата сесия под различни предлози. Към последното предложение е приложено и инвестиционно намерение на фирмата „Лидл“ за 10 000 000 лв., което също е отхвърлено.
  • Факт е, че част от общинските съветници блокираха решението за промяна и изработка на Нов Устройствен План, с което направиха невъзможно изграждане на законен нов пазар.

Кой гласува против изработката на Подробен Устройствен План на пазар може да видите в част приложения протокол.

Протоколите от заседанията на общинския съвет може да видите тук:

Протокол №1/ Протоколи от заседания на OбС – Видин /мандат 2019 – 2023г./ – Община Видин (vidin.bg)

Протокол №2/Протоколи от заседания на OбС – Видин /мандат 2019 – 2023г./ – Община Видин (vidin.bg)

Протокол №3/Протоколи от заседания на OбС – Видин /мандат 2019 – 2023г./ – Община Видин (vidin.bg)