Новини

Видинският архив представи документална изложба за професионалния си празник

На 10-ти октомври българските архивисти за 72-ри път отбелязаха своя професионален празник.  По този повод в Държавен архив – Видин бе открита документална изложба и бяха наградени дарители, благодарение на които през последните месеци фондът на видинския архив се е обогатил с ценни документи.

Като професионален празник на архивистите 10 октомври започва да се чества през 60-те години на ХХ век. С Указ 515 от 10 октомври 1951 г. на Президиума на Народното събрание се създава Архивно управление в структурата на Министерството на вътрешните работи, с което се поставя началото на националната архивна система. „В днешния дигитален свят ролята на архивистите е изключително ценна, защото разказвайки историята на видни личности и събития, вие сте пазителите на паметта на българската нация и на нашия старопрестолен Видин” – отбеляза Емилия Николова – началник отдел „Хуманитарни дейности” към община Видин.

На събитието бе представена и гостуващата документална изложба, озаглавена  „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече от себе си да я уважаваш”. Тя е посветена на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата – Васил Левски. Интересен е фактът, че освен да видят писмата, посетителите на изложбата могат и да ги чуят. Всяко табло има отпечатан QR код, който препраща до звуков файл с подбран цитат от писмото. Държавен архив – Видин представи и документални и публицистични материали от своите фондове, които са свързани с живота и делото на Апостола. По време на празника на архивистите бе излъчен и документалният филм „Васил Левски – вулкан от човечност”, изработен от ученици от видинската природоматематическа гимназия „Екзарх Антим Първи”, с ръководител Светлина Вълчева.

На събитието по случай Деня на българските архиви бяха наградени дарителите, благодарение на които през последните месеци фондът на Видинския архив се е обогатил с ценни документи.