Новини

Машинно или с хартиена бюлетина ще гласуват видинчани?

На 29 октомври избираме кметовете и общинските съветници, които ще управляват общините в следващите четири години. И на предстоящия местен вот се запазва правилото във всяка секция с над 300 избиратели, хората да избират как да гласуват – на хартия или с машина.

Заради последните промени в Изборния кодекс хартиените бюлетини няма да се попълват в тъмни стаички, а тайната на гласуването ще се осигурява от параван. През изминалата седмица в Областната администрация във Видин бяха получени всички 207 600 бюлетини за първи тур на предстоящите местни избори. За Видинска област с 91 хиляди бюлетини ще се гласува за кмет на община, с още толкова за общински съветници, а с остналите над 25 хиляди – за кмет на кметство в малките населени места. В секциите с над 300 избиратели, хората ще могат да избират как да упражнят правото си на глас – чрез хартиена бюлетина или с машина?

Очаква се и доставката на протоколи, ролки със специализирана хартия за машинно гласуване, както и на устройства на видеонаблюдение.