Новини

РЗИ – Видин организира информационна кампания, посветена на ваксинацията срещу папилома вирус

Информационна кампания, посветена на ваксинацията срещу папилома вирус при момичета на възраст между 10 и 13 години, организира Регионалната здравна инспекция във Видин. Кампанията цели да даде отговори на най-често задаваните въпроси от родителите.

В рамките на информационната кампания, Регионалната здравна инспекция във Видин е планирала провеждането на три информационни срещи с родители на момичета на възраст между 10 и 13 години. По време на информационните срещи, експертите ще дадат отговори на най-често задаваните въпроси по темата от родителите. Данните показват, че ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса.

Важно е да се отбележи, че  Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу HPV за момичета на възраст 10-13 години, в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Въпреки това интересът към ваксината в нашата страна е твърде слаб. Според статистиката в България всяка година ракът на маточната шийка е причина за смърт при 8-10 на 100 000 жени. Оказва се, че това е и втората причина за смърт при млади жени след рака на гърдата.