ИнформацияНовини

Община Видин получи поредно възстановяване на средства по проекта за подмяна на отоплителните уреди

Община Видин получи поредно възстановяване на средства от Управляващия орган към Министерството на околната среда и водите във връзка с проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух”. Сумата в размер на близо 4 милиона и 500 хиляди лева представлява извършени от бенефициента разходи към изпълнителите по проекта.

Проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Видин” се изпълнява по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 година”.  Към днешна дата по него са подменени отоплителните устройства на твърдо гориво с екологично чисти на близо 3100 домакинства. Доказателство за успешното изпълнение на проекта от община Видин е и поредното решение за верифициране на средства от Управляващия орган на Оперативната програма в размер на близо 4 500 000 лева.

Десислава Тодорова подчерта, че всички класирани в резервния списък по проекта за подмяна на отоплителни уреди ще са първите, които ще бъдат одобрени по новия проект, който Общината ще изпълнява по програма „Околна среда 2021 – 2027”. Наименованието на новия проект е „За по-чист въздух в община Видин”. Той е подаден по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма „Околна среда” 2021 – 2027 година. Отоплителните уреди по проекта ще са от следния вид: топловъздушна камина на пелети или друг вид дървесна биомаса със затворена горивна камера, камина на пелети или друг вид дървесна биомаса с водна риза, водогреен котел на пелети или друг вид дървесна биомаса, климатик/термопомпа „въздух-въздух”, термопомпа „въздух – вода”.

В същото време стана ясно, че община Видин кандидатства с четири проектни предложения за реставрация на културни ценности. Те са на обща стойност близо 473 000 лева. Така на практика с готовите инвестиционни проекти значително се увеличават шансовете за финансиране на посочените обекти със средства по национални и международни програми.