Новини

Разяснителна кампания на РЗИ-Видин за ваксинация срещу папилома вирус

Работна среща с медицински специалисти от училищата и детските градини на територията на Видинска област организираха експерти от Регионалната здравна инспекция. Тя бе посветена на ваксинацията срещу папилома вирус при момичета на възраст между 10 и 13 години.

Една от основните цели на организираната среща – обучение с медицински специалисти бе да се повиши информираността относно Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която започва да се прилага у нас още през 2012 година. Пред медицинските специалисти доктор Пепа Цветанова представи презентация за това какво представлява човешкия папилома вирус, какво причинява, как се предава, каква е връзката му с рака на маточната шийка. По данни на Националния статистически институт, през последните години случаите на рак на маточната шийка в България се увеличават. А стратегическата цел, която си поставя националната програма е именно снижаване на заболяемостта.

За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози от ваксината с интервал между приемите от поне 6 месеца. Основни изпълнители по програмата са общопрактикуващите лекари. По време на срещата доктор Пепа Цветанова даде отговор на едни от най-често задаваните въпроси, като например може ли ваксината да доведе до безплодие, да причини рак, да се приложи на хора, които вече са заразени с папилома вируса. В хода на подетата от Регионалната здравна инспекция информационна кампания подобни срещи се провеждат и с родители и общопрактикуващи лекари на територията на Видинска област.