Новини

Изложба на видинската художничка Даниела Петрова

Изложба концерт се състоя вчера вечерта в Културен център „Жул Паскин“ в нашия град. Видинската художничка Даниела Петрова показа свои творби под музикалния съпровод на цигуларката Добромира Димчева. Събитието бе организирано в деня, когато честваме народните будители, за да покаже силата на обединението на няколко вида изкуство.

Лайтмотивът на културното събитие бе сътворението – различните му измерения и съпреживяването му от всеки един от нас. Затова неслучайно за място на провеждането му бе избрана възродената синагога – реставрирана от руините след повече от 70 годишно забвение и превърната в модерен културен център, запазил своята автентичност и архитектурна стойност. В началото видински поетеси рецитираха свои стихове, посветени на художничката Даниела Петрова и нейното творчество.

В експозицията, която е 11 самостоятелна изложба на Даниела Петрова, авторката бе включила картини от различни периоди и на различна тематика. Публиката можеше да види нейни интерпретации на известни творби на Владимир Димитров – Майстора, Йоханес Вермеер и Винсент ван Гог, икони, културно-исторически забележителности на Видин, пейзажи, натюрморти и портрети, както и платна, повлияни от древен Египет, Африканския континент и Далечния Изток.

След официалната част гостите можеха да разгледат платната от изложбата. В края на събитието бе факт и първата продадена картина. Тя стана притежание на семейство Иванина и Огнян Ценкови, които са ценители на изобразителното изкуство и почитатели на творчеството на художничката. Вечерта завърши с разговори в неформална атмосфера на чаша вино под звуците на класическа музика.