Новини

Две лица са привлечени към наказателна отговорност за престъпления против политическите права на гражданите

Видинската районна прокуратура привлече към наказателна отговорност две лица за престъпления против политическите права на гражданите. Повече подробности около случаите съобщават от пресцентъра на Софийската апелативна прокуратура.

Под ръководството на Районната прокуратура във Видин се водят действия по разследване по досъдебни производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите съгласно Наказателния кодекс. Установено е, че на 29 октомври в град Видин член на секционна избирателна комисия допуснал едно и също лице да упражни избирателното си право няколко пъти на проведените в същия ден местни избори за общински съветници и кметове на населени места. С постановление на прокурор от Видинската районна прокуратура 25-годишния извършител на деянието е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление съгласно Наказателния кодекс, като е постановено задържането му за срок до 72 часа. Понастоящем лицето е обявено за издирване за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем.

По друго досъдебно производство са събрани доказателства за виновността на 53-годишен мъж. В деня на изборите на 29 октомври той упражнил избирателното си право повече от един път. Привлечен е в качеството на обвиняем за извършено престъпление съгласно Наказателния кодекс и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лева. Предстои предявяване на постановлението за привличане. Също така е образувано досъдебно производство за това, че на първия тур на изборите в град Видин е нанесен побой на длъжностното  лице при и по повод изпълнение на службата му в качеството му на член на секционната избирателна комисия. Установено е, че пострадалият станал свидетел на нередности в деня на провеждането на избори за общински съветници и кметове – как лица гласуват по няколко пъти и член на секционна комисия приема бюлетините. Той направил видеозапис с телефон, за да ги документира. Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото. Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител. Пострадалият е посетил болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ. Оказва се, че един от сочените аз извършител на престъплението е бил кандидат за общински съветник в проведените местни избори. С оглед разпоредбите от Изборния кодекс той се явява лице, което се ползва с имунитет срещу наказателно преследване. Съгласно Наказателно – процесуалния кодекс делата срещу лица с имунитет са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. В тази връзка Видинската районна прокуратура е изпратила събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е компетентна да се произнесе.