Новини

Намаляват случаите на успешните телефонни измами във Видинско

Органите на МВР съветват да бъдем внимателни не само към съмнителните телефонни обаждани, но и ползвайки социалните мрежи.

Специалисти в областта на онлайн и телефонните измами съветват да бъдем внимателни, когато получаваме съобщение в социалните мрежи от непознати. Често пъти измамниците са добри оратори и лесно могат да постигнат целта си, а именно достъп до личните ни данни и съответно прехвърляне на средства от нашата в тяхната сметка. Друг вид измама, която набира популярност, е отново чрез телефонно обаждане. Измамникът се представя за служител в телекомуникационна компания и започва да омайва потенциалната жертва.

Най-полулярни си остават телефонните измами. Статистиката обаче сочи, че през последните години е намалял броят на реализираните измами по телефона. Опитите обаче продължават. В 90% от случаите измамниците се представят с едно и също име – Стефан Попов.

От МВР съветват: Не вярвай и нe давай пари! Не споделяй лична информация! Веднага прекъсни разговора! Свържи се с роднини, близки или съседи! Обади се на телефон 112 от друг номер или отиди в полицията!