Новини

ОДБХ е в епизоотична готовност по отношение на инфлуенцата по птиците

Българската агенция по безопасност на храните обяви огнище на инфлуенца по птиците в няколко населени места в страната. За момента епизоотичната обстановка в нашата област е нормална, но службите остават в готовност, ако ситуацията се влоши.

Изминалата година е била относително спокойна що се отнася до заболяването инфлуенца по птиците. На няколко места в България са открити огнища на болестта – в Пазарджик, Хасково, Велико Търново, Добрич. От Областната дирекция по безопасност на храните напомнят, че е важно стопаните да спазват мерките за биосигурност в животновъдните обекти. При промени в здравословното състояние на птиците следва незабавно да уведомят ветеринарния лекар, който обслужва обекта или кмета на населеното място. Почти всяка година ветеринарната служба в областния град се сблъсква със заболяването, което констатират в обектите тип „заден двор”.

Птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве, казват от Българската агенция по безопасност на храните.