Новини

Отбелязваме Световния ден за борба с диабета

14 ноември е Световният ден за борба с диабета. Болестта е едно от основните здравни предизвикателства в света. Дружеството на диабетиците във Видин също отбеляза този ден, като в небето полетяха десетки балони, носещи послание.

Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия – от него страдат над 360 милиона души. По данни на Министерството на здравеопазването, на всеки десет секунди двама души се разболяват от диабет. Годишно у седем милиона души се открива заболяването, като 70 хиляди от тях са деца. Видинското дружество на диабетиците всяка година отбелязва Световния ден за борба с диабета. Видинското дружество на диабетиците по традиция организира срещи, семинари, както и консултации с лекари специалисти в областта на заболяването. Редовният самоконтрол намалява усложненията от диабета – това съветва и Катина Иванова. 

Днешният ден е повод дружеството на благодари на ендокринолозите, които се грижат за здравния им статус. В лицето на Община Видин също виждат сигурен партньор. Дългогодишен партньор и верен съюзник на дружеството на диабетиците е Лайънс клуб Видин. Лайънс клуб Видин създава и електронен портал, който дава възможност за комуникация между потребители и специалисти. Президентът на Лайънс движението в крайдунавския град Иван Кръстев допълва, че е изпълнена и генералната идея на провелия се по суша, въздух и вода Поход срещу диабета.