Новини

Д-р Цветан Ценков, новоизбраният Общински съвет във Видин и кметовете положиха клетва

Новоизбраният кмет на Община Видин Цветан Ценков, общинските съветници и кметовете на кметства днес положиха клетва и встъпиха в длъжност. Това стана на тържествено заседание на новия Общински съвет, с което бе поставено началото на сесията на новосформирания местен парламент.

Тържественото заседание на Общинския съвет започна с химна на Република България и химна на Обединена Европа. Сесията на новосформирания местен парламент бе открита от областния управител Иво Атанасов. Общинските съветници, кметовете на кметства и кметът на община Видин тържествено положиха клетва. След това, новоизбраните представители на местната власт получиха своите удостоверения от председателя на Общинската избирателна комисия – Даниел Боянов. Бе извършена и церемонията по предаването на символите на властта.

По традиция и по закон, председателството на встъпителното заседание на новия местен парламент пое доайенът на общинските съветници – Тодор Вълчев. За целта се сформира тричленна комисия, а номинирани бяха Генади Велков от Местната коалиция СДС/НДСВ, Новото време/, Валери Димитров от Политическа партия ГЕРБ и Валери Сираков от Политическа партия „Възраждане“. На първия тур от тайното гласуване не се стигна до избор, защото нито един кандидат не получи необходимото мнозинство от 17 или повече гласа. На балотаж отидоха Генади Велков и Валери Димитров, но и на него не бе избран председател на Общинския съвет, защото Генади Велков получи 16 гласа, Валери Димитров – 12, 4 бюлетини бяха недействителни. За определяне на нов председател на общинския съвет ще трябва да бъде насрочено ново заседание на местния парламент във Видин.