Новини

БАБХ забрани пазарите за всички видове домашни животни и птици

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните се забраняват пазарите за всички видове домашни животни и птици. Следват засилени проверки от страна на Областната дирекция по безопасност на храните.

Мярката е във връзка с влошената епизоотична обстановка по отношение на заболяванията по животните като болестта Инфлуенца по птиците, Африканска чума по свинете, шарка по овцете и козите и други заболявания. Забраната се отнася и за екзотични животни и птици, животински продукти, както и изложби на домашни животни на територията на цялата страна. Българската агенция по безопасност на храните обяви огнища на Инфлуенца на няколко места в страната. Ветеринарната служба алармира за влошена епизоотична обстановка.

Действията на Българската агенция по безопасност на храните целят и да намалят значителните икономически загуби, които би претърпял бизнесът. Заповедта е издадена на базата на проведени по места заседания на епизоотични комисии и в сила на изричната й отмяна. Контролът по места ще се извършва от директорите на Областните дирекции по безопасност на храните. Следва да се извършват и засилени проверки.