Новини

„Възобновяема енергия за интелигентен растеж и защитена околна среда”

Да се повиши осведомеността по въпроси, свързани с околната среда, като възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност. Това е основната цел на трансграничния проект „Възобновяема енергия за интелигентен растеж и защитена околна среда”, който бе представен на пресконференция във Видин.

Проектът е финансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество България-Сърбия 2014-2020 година. Водещ партньор по проекта е Видинската търговско-промишлена палата. От сръбска страна пък партнира Регионалната агенция за развитие на Източна Сърбия от град Зайчар.

„Четири са възобновяемите източници, на които сме се спрели. Това са биомасата, геотермалната енергия , хидроенергията и соларните технологии. Единствено вятърната енергия не сме я заложили в нашия проект , тъй като и тук в региона нямаме такива източници използвани и нямаме места, където можем да посетим.“ – обясни Красимир Кирилов – председател на ВТПП.

Целеви групи по проекта са фирми, организации и професионалисти в областта на енергетиката и околната среда, представители на местните власти, собствениците на съоръжения за възобновяема енергия и други заинтересовани страни. Организираната във Видин пресконференция е една от дейности по проекта. В неговия ход ще бъдат организирани общо шест промоционални семинара на тема „Въвеждане на възобновяемата енергия като инструмент за опазване на околната среда и устойчиво използване на природните ресурси във Видинско-Зайчарски регион”. По проекта се предвижда и организиране на обучения по възобновяема енергия.

Също така се подготвя и сайт, на който да бъдат качени всички материали изготвени по проекта. По време на пресконференцията бяха представени и процедурите, по които може да се кандидатства. Повече за това ще може да разберете в следващите ни статии и новинарски емисии.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.