Новини

Две дела за оспорване на изборни резултати насрочи Административният съд във Видин 

Административният съд във Видин насрочи две дела за разглеждане по реда на Изборния кодекс. И двете дела са срещу решения на Общинската избирателна комисия – заяви Антония Генадиева – председател на Административния съд.

Общият брой образувани административни дела по реда на изборния кодекс в Административния съд – Видин е седем. Пет от тях са прекратени по различни причини, а останалите две дела са насрочени. И двете дела, които са насрочени са срещу решения на Общинска избирателна комисия Видин. Първото е по жалба от Георги Миладинов, като кандидат за кмет на кметство в село Слана бара, община Видин против решение 192 от 30 октомври 2023 година на ОИК – Видин, с което е обявен и избран друг кандидат за кмет на кметство в село Слана бара, което дело е насрочено за днес 15 ноември от 14 часа – това съобщава Антония Генадиева, председател на Административен съд.

След провеждането на първи и втори тур на местните избори, особено актуална става темата за обжалване на изборните резултати. Другото насрочено за разглеждане дело е образувано по жалби от Политическа партия ГЕРБ чрез Александър Матеев като кандидат за кмет на община Видин, кандидат за общински съветник и координатор на партията и Политическа партия „Има такъв народ” чрез Милен Милчев – представляващ партията и областен координатор на „Има такъв народ” за област Видин против решение на Общинската избирателна комисия от 30 октомври тази година.

Административният съд се стреми по най-бързият начин да разгледа изборните дела и да се произнесе по тях – отбеляза Антония Генадиева. Какви решения ще постанови съдът очаквайте в следващите ни новинарски емисии.