Новини

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Днес отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. Тази година мотото на тематичния ден е „Да спечелим заедно: един месец без никотин!”. А данните показват, че в страната ни близо 35 процента от населението на възраст над 20 години са ежедневни пушачи.

Историята за отбелязване на Международния ден без тютюнопушене датира от далечната 1971 година. В град Рандолф, американецът Артър Мълейни убедил своите съграждани да спрат да пушат поне за един ден. По този начин те спестили средствата, изразходвани за ежедневната им нужда от цигари, и с тях основали фонд към местното училище за отпускане на стипендии. Към днешна дата денят се отбелязва в много държави по света, включително и у нас.

Целта на този ден е да предостави подробна информация относно ефективните методи за отказване от тютюнопушене. Ако искате да се откажете от тютюнопушенето, може да получите безплатна консултация в кабинета на видинската регионална здравна инспекция. Повече информация може да бъде получена и на Националната телефонна линия за отказване от тютюнопушенето 0700 10 323.