Новини

Обществена дискусия от типа „Световно кафене“ в Народно читалище „Цвят 1870“ за Деня на християнското семейство

Обществена дискусия от типа „Световно кафене“ се проведе във Видин. Организатори на събитието бяха Народно читалище „Цвят 1870“ и Видинската света митрополия. Поводът бе отбелязването на Деня на християнското семейство и православната учаща се младеж.

Темата на дискусията бе „Семейството и младежта днес“, а методът „Световно кафене“ е начин за свободно изразяване на мнение. Участниците в дискусията бяха разделени на пет групи, всяка от които имаше свой домакин-модератор. В рамките на десет минути групите трябваше да разискват по даден въпрос, а модераторът да записва мненията и решенията им. След изтичането на времето, на ротационен принцип групите разменяха местата си.

Всички участници в дискусията разсъждаваха и даваха своите отговори на ключови въпроси като: Каква е ролята на семейството във формирането на личността, характера и ценностната система?, Как си представяте идеалът за семейство?, Важен ли е църковният брак за бъдещото семейство?, Призвано ли е християнското семейство да възпитава добродетели? и други. След края на дискусиите всеки от модераторите представи накратко мненията на групата си, а експертен анализ по темата направи богословът от Видинска света митрополия Йоанна Горанова. Всички изказани мнения ще бъдат обобщени и предоставени на всички институции, които работят с деца и младежи.