Новини

Всенощно бдение за празника на Св. Ромил Видински

Всенощно бдение за празника на Свети Ромил Видински организира Видинската света митрополия. То ще започне утре вечерта в митрополитския храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ и ще продължи и в неделния ден.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Даниил, на 14-ти януари, събота, от 20 часа вечерта, в митрополитския храм „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ ще започне Всенощно бдение в чест на Свети Ромил Видински.

На следващия ден, в неделя, от 9 и 30 часа, в храма ще бъде отслужена Архиерейска света Божествена Литургия. Видинската света митрополия приканва православните християни да вземат молитвено участие в празничните богослужения. Родно място на преподобния Ромил е град Бдин или днешен Видин, в семейството на майка българка и баща – грък. Когато пораснал, той избягал тайно в столицата Търново и в манастира „Свети Богородица Пътеводителка“ бил подстриган за монах. Неговото безпрекословно послушание и благоговението му пред Бога, неговото мъдро смирение и любов към всички и най-вече към болните били известни на всички братя в търновската „Света Гора“. Свети Ромил Видински е бил ученик на великия подвижник на благодатното безмълвие (исихазъм) и богосъзерцание Свети Григорий Синаит. В резултат на турските нашествия в земите между България и Византия неколкократно е сменял местообитанието си. Свети Ромил Видински е починал в сръбския манастир „Свето Възнесение“ на 16-ти януари 1375-та година.

За още новини последвайте нашата фейсбук страница.