Новини

Национална научна конференция „Демографските проблеми през вековете – измерения и перспективи”

Видин бе домакин на национална научна конференция с международно участие. Темата бе „Демографски проблеми през вековете – измерения и перспективи”.

Двудневната национална науча конференция бе открита от директора на Регионалния исторически музей във Видин Христина Кирилова. „Демографските проблеми и кризи в България придобиват все по-голям мащаб. Налице е спад, а не прогрес. В това отношение Северозападът от години е в застой – ниска раждаемост и застаряващо население”, каза в приветствието си заместник областният управител Ани Арутюнян.

Началото на конференцията бе поставено от Димитър Симеонов – професор по социално – икономическа география на България и заместник – ректор по учебната дейност във Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий”. Той представи доклада си на тема „Социогеографски измерения на демографското застаряване на Северозападна България”. Пространственият обхват на изследването включва българския Северозапад и по-конкретно: областите Видин, Монтана и Враца.

Намаляването на населението във Видинска област е в резултат на отрицателния естествен прираст. Най-малката област в България е нашата, в която населението наброява малко над 75 хиляди души, което е едва 1,2 % от общото население на страната. Нараства и детската смъртност в България, отчита още професор Димитров. А в световен мащаб лицата над 65-годишна възраст са около 16% от населението. Данните се отнасят за миналата 2022 година.