Новини

Административният съд потвърди изборните резултати в община Видин  

Административният съд потвърди решенията на Общинската избирателна комисия за избор на кмет в село Слана бара и за избраните общински съветници и кметове на 29 октомври в община Видин.

Припомняме, че общият брой на образуваните административни дела по реда на Изборния кодекс в Административния съд – Видин бе седем. Пет от тях бяха прекратени по различни причини, а останалите две –  бяха насрочени за разглеждане. И двете дела касаеха решения на Общинската избирателна комисия във Видин. Първото от тях бе по жалба на Георги Миладинов, като кандидат за кмет на кметство в село Слана бара, община Видин против решение на Общинската избирателна комисия от 30 октомври 2023 година, с което е обявен и избран друг кандидат за кмет на кметство в село Слана бара.

Другото насрочено за разглеждане дело бе образувано по жалби на представители от политическите партии ГЕРБ и „Има такъв народ” отново против решение на Общинската избирателна комисия. Искането и на двамата жалбоподатели бе за обявяване на избора за общински съветници и кметове, проведени на 29 октомври тази година  в община Видин за недействителен.

По въпросното дело, съдът е приел, че решението на Общинската избирателна комисия във Видин е законосъобразно, издадено от компетентен орган, при спазване на административно – процесуалните правила, регламентирани в Избирателния кодекс, и в съответствие с материалния закон и неговата цел. С оглед на събраните по делото доказателства, е установено, че не са допуснати съществени нарушения на изборния процес, които да доведат до изборен резултат, различен от обявения в оспорваното решение, не е допусната техническа грешка, грешка в пресмятането, неправилно определена общинска избирателна квота, което води до исканата отмяна на решението на Общинската избирателна комисия и връщане на книжата за обявяване на действителните резултати.