Новини

Общинското ръководство и представители на местната коалиция СДС/НДСВ, Новото време/ във Видин излезе със становище по казуса с Общинския съвет

„Протестирам върху грубото вмешателство на областния управител върху дейността на Общинския съвет” – така кметът Цветан Ценков коментира провалилото се днес заседание на местния парламент. Пресконференция днес дадоха градоначалникът, председателят на Общинския съвет Светослав Славчев, Генади Велков и Мартин Дончев.

На насроченото за днес заседание на Общинския съвет трябваше да бъдат разгледани няколко важни точки, сред които приемане на проекта за бюджета на Община Видин за 2023 година и избор на заместник – председател на местния парламент. На практика Общинският съвет не заседава днес, а кметът на общината Цветан Ценков изрази възмущението си от случващото се.

„За съжаление, с чиновнически подход се пречи на община Видин да функционира нормално”, каза на пресконференцията председателят на Общинския съвет Светослав Славчев, визирайки действията на областния управител Иво Атанасов. Председателят на Общинския съвет може да бъде сменен най-рано след третия месец, ако не спазва ангажиментите си. Преди тези три месеца, той може да бъде сменен законно, ако сам подаде оставката си – внесе повече яснота по темата Мартин Дончев. Той също така пояснява, че областният управител има право да спира административни актове, а решението на Общинския съвет за избор нa председател не е такъв. Мартин Дончев ще настоява пред градоначалника да бъде назначена вътрешна комисия, която да разследва аферата в село Кошава, при която бе замесено името на Валери Димитров от ГЕРБ. Очаквайте повече подробности по темата..

А междувременно община Видин подготвя редица писма, с които ще сигнализира за случващото се. Очаква се съдът да се произнесе по казуса още утре.