ЗдравеНовини

Д-р Чавдарова: „Ракът на маточната шийка е напълно предотвратимо заболяване”

През последните години случаите на рак на маточната шийка в България се увеличават, сочат данните на Националния статистически институт. Стратегическата цел, която си поставя Националната програма за първична профилактика, е снижаване на заболяемостта. Това заяви в предаването „Пресечна точка” по Телевизия Видин доктор Марияна Чавдарова – главен експерт в дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция .

Данните показват, че ваксинацията е най-ефективният начин за предотвратяване на инфекция с вируса. Важно е да се отбележи, че Министерството на здравеопазването осигурява безплатна ваксина срещу човешкия папилома вирус за момичета на възраст между 10 и 13 години, в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози от ваксината с интервал между тях от поне 6 месеца. Основни изпълнители по програмата са общопрактикуващите лекари.

За да се повиши информираността относно Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка експертите от Регионалната здравна инспекция са организирали информационни срещи с родители, както и работни срещи с медицински специалисти от училищата и детските градини на територията на Видинска област.